Компанииje Facebook, Google и Twitter са подготвили доклади с нови данни за публикуваните по време на президентските избори в САЩ през 2016 година «руски постове». Това съобщава  The New York Times.

По данни на изданието, от Facebook са заявили, че в продължени на две години около 126 милиона американци са разгледали в социалните мрежи постове, които били свързани с интересите на Русия.

Компанията е открила също и е отстранила над 170 страници в  Instagram, на които са били публикувани около 120 хиляди материали, «свързани с Русия».

Освен това, от януари 2015 година до август 2017 година са били публикувани около 80 хиляди материали, които са били прочетени от 29 милиона човека.

На свой  ред сътрудниците на  Google са открили 18 канала, които, според тях, са свързани с Русия.

Там били публикували над 1.1 хиляди видеа.

Понастоящем те са блокирани.

Twitter заяви, че е открил над 36 хиляди автоматични акаунти, от които са били публикувани около 1.4 поста, свързани с президентските избори в Русия.

По-рано се съобщи, че високопоставени представители на компаниите  Facebook, Google и Twitter ще вземат участие в слушанията на юридическия комитет в сената на САЩ, а също в комитетите по разузнаване от двете палати на конгреса.

Те ще дадат показания във връзка с разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 година.

Руските официални лица нееднократно опровергават обвиненията за опити за намеса в предизборните кампании на други държави.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;