ДНР и ЛНР: Без наше съгласие миротворци на ООН няма да стъпят на територията ни

ДНР и ЛНР: Без наше съгласие миротворци на ООН няма да стъпят на територията ниСилите на ООН ще се появят в Донбас само в случай на одобрението на мандата им от Донецк и Луганск.

Това се казва в съвместното изявление на политическите представители на ДНР и ЛНР на преговорите в Контактната група Денис Пушилин и Владислав Дейнего.

По такъв начин те коментираха думите на спецпредставителя на държавния департамент на САЩ по въпросите на Украйна Курт Волкер, който по-рано каза, че въпросите за разполагането на мисия на ООН уж вече са решени, а мнението на ДНР и ЛНР няма значение.

«Без нашето съгласие никакви сили на ООН в Донбас няма да има.

Нашето съгласие може да се получи по пътя на преговори в Контактната група, където ние сме пълноправно представени», отбелязаха Пушилин и Дайнего.

Ако министър Волкер иска да избегне провала на своята мисия, той може да се обърне към Контактната група.

Ние ще разгледаме неговото предложение и ще решим доколко идеите му съответстват на интересите на ДНР и ЛНР».

Представителите на Републиките също не изключиха, че изявленията на Волкер са свързани с това, че той «явно не е успял да се запознае с истинските Мински споразумения».

«Ще изпратим на мистър Волкер копие от Минските документи, под които стоят подписите на главите на Народните Републики Александър Захарченко и Игор Плотницкий.

Тези подписи са поставени в Минск, където на всички преговори лидерите на Донбас участваха като равноправни партньори по покана на страните от «нормандската четворка» .

На това основание ДНР и ЛНР и в бъдеще ще участват във всички преговори по мирното регулиране, без значение дали това се харесва или не се харесва на Волкер», се отбелязва в изявлението.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...