Аферата с предполагаемата руска намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ може да навлезе в нов етап още днес, когато според няколко медии се очаква да бъдат повдигнати първите обвинения по разследването, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Американските разузнавателни служби стигнаха през януари до заключението, че Русия се е намесила в изборите в опит да помогне на Доналд Тръмп да победи кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, като е извършила кибератака и е разпространила поставящи я в неудобно положение имейли и като е използвала пропаганда в социалните мрежи да я дискредитира.
Мълър, който е бивш директор на ФБР, разследва дали има връзки между сътрудници на Тръмп и чуждестранни правителства, както и евентуални схеми с пране на пари, избягване на данъци и други финансови престъпления, казват запознати с разследването източници. Той проверява и дали Тръмп или неговите помощници са възпрепятствали разследването.
Тръмп отхвърля твърденията за тайни споразумения с руснаците и казва, че разследването е «лов на вещици». Кремъл също отрича да се е намесвал по какъвто и да било начин в американските избори.
Екипът на Мълър върши работата си дискретно и досега нищо не е изтекло за имената на основните заподозрени, остават неизвестни и обвиненията, които ще бъдат повдигнати.
Според Си Ен Ен съдебен състав е одобрил в петък първото обвинение и днес може да бъде задържан поне един заподозрян, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;