Според думите на севернокорейски дипломат, неотдавнашното предложение на външния министър трябва да се възприема в буквалния смисъл.

В интервю за CNN високопоставеният чиновник от Пхенян е посъветвал да се вслушват във всички съобщения на министъра на външните работи на Северна Корея за вероятните изпитания на водородна бомба над Тихия океан.

Това съобщава изданието The Guardian.

«Министърът на външните работи е много добре осведомен за намеренията на нашия върховен лидер, затова считам, че вие трябва да възприемате думите му буквално», заяви Ри Йонг Пил, старши дипломат от МВнР на КНДР.

Той има предвид изявлението на Ри Йонг Хо, прозвучало миналия месец за това, че Пхенян разглежда въпроса за извършването на най-мощната детонация на водородна бомба над Тихия океан в условията на растящо напрежение със САЩ.

Коментарът на министъра последва след като Доналд Тръмп предупреди, че напълно ще унищожи Северна Корея, ако тя заплаши САЩ.

По-рано изследователският център от Европейския парламент подготви доклад, в който са представени възможните сценарии за развитието на кризата на Корейския полуостров.
В качеството си на един от вариантите се разглежда превантивен удар на Съединените Щати по Северна Корея.
В този случай, според мнението на аналитиците, КНДР ще отговори с нападение над Южна Корея, извършвайки атака над столицата на държавата.
 «Ответният удар на Северна Корея може да бъде към Сеул, магаполисът с 10-милионно население, разположен примерно на около 40 км от границата.

Броят на жертвите в такъв случай може да бъде огромен», се казва в документа.

Отбелязва се, че под заплаха ще се окажат 28.5 хиляди американски военни, които са на служба в базите в Южна Корея.

«Може да пострада и територията на съюзна Япония, където във военните бази на САЩ са 47 хиляди военнослужещи», се подчертава в доклада.

По-рано американският лидер Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови напълно да унищожат КНДР в случай на заплаха за Вашингтон и неговите съюзници.
Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ;