Съветът за сигурност на Иракски Кюрдистан съобщи, че кюрдските въоръжени части пешмерга са отблъснали настъплението на иракските военни и шиитското опълчение северозападно от Мосул в северен Ирак.

Според съобщението на кюрдския Съвет за сигурност, иракските силоваци и опълчението Ал-Хашд-Шааби без причина са започнали настъпление по четири направления по позициите на пашмерга в северозападната част на Мосул.

Курды сообщили, что отбили наступление иракской армии под Мосулом

Пешмерга са отразили атаката, унищожавайки три танка, пет американски армейски джипа Humvee и един Badger (бойна машина за пехотата— бел.ред.), се казва в съобщението на Силите за сигурност в Туитър.

В изявлението се отбелязва, че иракските силоваци, отстъпвайки, са продължили да обстрелват позициите на пешмерга.

Кюрдските власти подчертават, че силите на Ирак продължават да използват американско въоръжение, предназначено за борба с терористичната групировка ИДИЛ.

По-рано правителството на Иракски Кюрдистан предложи на Багдад да се прекрати огънят и да започне диалог, изразявайки готовност да се замразят резултатите от референдума за независимост.

Както се отбелязва от изявлението, конфронтацията между иракските и кюрдските сили пешмерга, която започна от 16 октомври, ще нанесе вреда и на двете страни, тя може да доведе до непрекъснато кръвопролитие.

Иракското правителство на този етап не е дало отговор на инициативата на кюрдския автономен регион.

Пешмерга буквално преведено означава —  като „тези, които гледат смъртта в очите“ , това са въоръжените сили на автономния регион Иракски Кюрдистан.

Начело на Пешмерга е президентът на Иракски Кюрдистан. Самите сили на Пешмерга до голяма степен са отделно от „Кюрдската демократическа партия“ (КДП) и „Отечествен съюз на Кюрдистан“ (ОСК), въпреки че и двете са верни на правителството на региона Кюрдистан.

Силите на Пешмерга са отговорни за защитата на земята, хората и институциите в региона на Кюрдистан.

По закон е забранено на иракската армия да влиза в Иракски Кюрдистан, затова Пешмерга, заедно с други кюрдски сили за сигурност, са отговорни за сигурността в кюрдския регион.

През 2004 г. кюрдските антитерористични сили залавят ключовата фигура на Ал Кайда Хасан Гул, който разкрива самоличността на пратеник на Осама бен Ладен, което в крайна сметка води до Операция Нептун и смъртта на Осама бин Ладен.

От август 2014 г. Пешмерга и другите кюрдските сили водят война срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;