27 октомври 2017- Нюз Фронт.

Скандалът, който наблюдаваме няколко дни с пилотите ни, и ситуацията в базата на Граф Игнатиево всъщност, е доста добре режисирана постановка.

Но какво стои зад нея е по-важното.

Първо представят летците ни като психически неготови, после им се карат, че не искат да летят и едва ли не капризничат, а ние, обикновените зрители не виждаме основния проблем:

— от къде идва изведнъж тази ситуация, кой носи отговорност за такова напрежение, защо размахват пръст  на пилотите ни, и какво отношение имат военните ни министри.

В множествено число за министри, защото предишният и сегашният имат пряко отношение по темата.

 

 

 

Ще каже някой, какво ни интересува тази объркана история, но ни интересува и касае всички.

 

Първо защото говорим за националната си сигурност и отбрана, второ- защото пилотите ни са достойни за уважение, и ако нещо отказват, сигурно е защото не са уверени в адекватните действия на висшестоящите, които са ги поставили в такава ситуация, и трето защото трябва да знаем какво се случва в държавата ни, какви последствия имат определени ситуации, и да изискваме обяснение от тези, които заемат определени длъжности, а не е много ясно какво точно работят.

 

Разбира се, има и хора у нас, които имат достатъчно знания и опит, за да забележат подобни неравности в държавата, и са готови да изискат отговори на въпроси, когато става ясно, че един военен министър, или даже двама, не са сигурни какво става, и какво следва.

В тази връзка, представяме коментара на дипломатът и бивш посланик Велизар Енчев,  който отново напомня, че ако си министър на отбраната, и то на България, имаш някакви отговорности освен да те дават по телевизията. 

Приятно четене, приятно мислене!

 

 

Преди седмица сезирах главния прокурор за корупция в Министерството на отбраната, за която на 30 септември призна и самият военен министър.

Бунтът на бойните ни пилоти е предизвикан от ненадеждната летателна техника, но тя е такава, защото предишното ръководство на МО сключи корупционни договори — за ремонта на МиГ-29 в Полша и за снабдяването на ВВС със смазочни материали, поради което през май-юни т.г. бяха спрени полетите на изтребителите. 


На 11 юни Красимир Качакачанов посети Трета авиобаза в Граф Игнатиево и обеща да реши проблема с липсващите масла и с малкия брой полетни часове, излагащи на опасност живота на пилотите. 


На 30 септември министърът изплю камъчето и направи признание без прецедент — че при сключване на сделки в Министерството на отбраната са получавани комисионни.

Но не спомена нито едно име – нито на корумпиран служител, нито на частни фирми, облагодетелствани от корупцията.

Оправданието за министерското малодушие е скандално – тъй като се страхувал от съдебен процес…
Още по-възмутително е следващото признание на министъра:

„При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените — десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“ 


Защо Каракачанов прави бомбастични изявления за позорна корупция в оглавяваното от него министерство, но няма смелостта да посочи корумпираните?
Защо на 11 юни Каракачанов обещава, че ще ускори доставката на масло за ВВС, като я прекара през борсата, а чак на 17 октомври т.г. сайтът на МО обявява, че е пусната обществена поръчка за доставка на гориво-смазочни материали с краен срок за подаване на офертите 22 ноември.

Което означава, че маслото ще стигне до самолетите най-рано в началото на следващата година, а дотогава бойната авиация ще бъде приземена.
Какво през тези четири месеца попречи на министъра да изпълни обещанието си пред пилотите и кой го уплаши? 


И вярно ли е, че в основата на „Маслената афера“ е сблъсъкът между корумпираните лобита в МО коя частна фирма да лапне поръчка за 30 милиона? 


Каракачанов, вместо да размахваш пръст на военните пилоти, обвинявайки ги в неподчинение и бунт, вземи метлата и изхвърли боклука от твоето министерство! 
Иначе скоро ще бъдеш изметен – или от пилотите, или от прокурорите, или от любимия ти премиер.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;