Изследването на The Guardian  показва, че активисти координират и финансират компания за ограничаване на достъпа до изкуствено прекъсване на бременността в страните от Латинска Америка и Карибския басейн.

Журналистите от  The Guardian проведоха независимо разследване, по време на която се изясни, че американски организации насочват милиони долари в региони, имащи строги забрани за аборт.

Властите в страните от Латинска Америка и Карибския басейн постепенно се опитват да декриминализират изкуственото прекъсване на бременността и да предоставят достъп до клиники, оказващи дадената услуга на жените.

Наталия Асеведо Гереро, специалист от компанията  Profamilia, най-крупният доставчик на услуги в областта на репродуктивното  здраве в Колумбия, сподели:
«Ние сме привикнали да сме опозиция.

Но в последните няколко години става повече от очевидно, че групи за борба с правата на човека са абсолютно организирани.

Това вече са професионалисти.

Това вече не са старите дами със сламени шапки.

Това са юристи, които лобират, пропагандират, манипулират общественото мнение…

Те имат пари, имат хора в съда, имат хора в конгреса.

След няколко години ситуацията в резултат на масираната им дейност ще стане неуправляема.

Ще забранят абортите».

По-рано губернаторът на американския щат Северна Дакота подписа вчера най-строгото законодателство за абортите в страната, предаде Асошиейтед прес. Законът забранява извършването на аборт, ако сърцето на зародиша бъде засечено да бие, което може да се случи още шест седмици след забременяването.

Според поддръжниците на щатския закон той отправя пряко предизвикателство към решение на Върховния съд на САЩ от 1973 г. , което легализира абортите, докато зародишът не стане жизнеспособен, обикновено 22 до 24 седмици след началото на бременността.

Губернаторът републиканец Джак Далримпъл узакони с подписа си и други безпрецедентни за САЩ мерки, включително забрана на абортите въз основа на генетични дефекти като Синдрома на Даун.

Въвежда се и изискването лекарят, извършващ аборти, да бъде медик с право да практикува в болница

News Front

 

 

Тагове: ; ; ;