Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви днес, че няма да свика регионални избори в Каталуния, за да уреди конфликта с Мадрид, защото липсват гаранции от (испанското) правителство, което иска да наложи контрол над областта, предаде Франс прес.
Сега каталунският парламент трябва да вземе решение за последиците от прилагането срещу Каталуния на член 155 от конституцията, който допуска отменяне на автономията на областта, добави Пучдемон.
Централното правителство в Мадрид реши да прибегне до член 155 след референдума за независимост на Каталуния, който се състоя на 1 октомври. В него участваха около 42 процента от каталунските избиратели и около 90 процента от гласувалите подкрепиха отделяне от Испания.
«Бях готов да насроча избори, ако се дадат гаранции. В момента няма гаранция, която да оправдава свикването на избори», каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс.
Утре испанският Сенат ще гласува по въпроса за въвеждане на пряко управление в Каталуния съгласно член 155. Това ще е първата пряка намеса на централните власти в делата на една от 17-те автономни испански области, отбелязва Асошиейтед прес.
Испанското консервативно правителство беше предложило да се откаже от прилагане на член 155, ако Каталуния организира нови избори, но впоследствие оттегли това предложение, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;