Папа Франциск разговаря  с шестимата астронавти на  Международната космическа станция, съобщиха АФП и Асошиейтед прес.
Той ги попита какво е мнението им за «мястото на човека във Вселената».
«Добър ден или добър вечер, защото когато си в Космоса, не знаеш какво е», започна разговора по спътникова връзка папа Франциск от зала във Ватикана.
«Астрономията дава възможност да съзерцаваме безкрайните хоризонти на Вселената и предизвиква въпроси: откъде идваме, къде отиваме» — продължи той и попита италианския астронавт Паоло Несполи какво мисли за мястото на човека в космоса.
Несполи, който е инженер, подчерта «сложността» на въпроса.
Папа Франциск попита също астронавтите какво мислят за стиха на Данте, че любовта е движещата сила във Вселената. Отговори руският космонавт Александър Мисуркин, който каза, че чете в Космоса «Малкият принц» от Екзюпери и му е направило впечатление разбирането на детето за любовта.
«Любовта е това, което ни дава силата да дадем живота си за някой друг» — каза Мисуркин.
Папа Франциск остана доволен от отговора и каза: «Ясно е, че се разбрали посланието, което Екзюпери обяснява толкова поетично, и което Вие, руснаците, носите в кръвта си, в  религиозната си традиция и човечност».
Преди папа Франциск с Международната космическа станция разговаря и папа Бенедикт XVI през 2011 г. Той зададе въпроси за  бъдещето на планетата и за рисковете от замърсяването на околната среда.
Папа Франциск вярва, че религията и науката не се изключват взаимно, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;