Ръководителят на компанията  Cambridge Analytica Александър Никс, който се занимавал с анализиране на данните в предизборния екип на американския лидер Доналд Тръмп се е обръщал към главния редактор на  WikiLeaks Джулиан Асанж с молба за 33-те хиляди изчезнали писма на съперничката не републиканеца в президентската надпревара Хилъри Клинтън.
Това  съобщава Daily Beast, позовавайки се на източник.
Отбелязва се, че дадените писма са били частни съобщения, свързани със скандалната служебна кореспонденция на Хилъри Клинтън.
Според наличната информация, Асанж е отказал на Никс и е заявил, че той би предпочел да извърши това без намеса и помощ отвън.
Самият Асанж е потвърдил за изданието, че компанията Cambridge Analytica се е обръщала към WikiLeaks с такава молба, но той е отказал сътрудничество.
Хилъри Клинтън, бидейки държавен секретар на САЩ в периода 2009-2013 години, е вадела секретната служебна кореспонденция през личната си поща.
Както се предполага, това й е позволявало да скрива своите писма от държавните проверки, което е забранено за държавните служители.
По-рано Тръмп обвини бившия глава на ФБР Джеймс Коми в защита на Клинтън по време на разследването на скандала със служебната кореспонденция.

По-рано в социалната мрежа «Туитър» Хилари Клинтън, която бе победена от Тръмп на изборите през ноември, поздрави участничките протеста срещу президента. По думите й този протест е «важен, както винаги». В съобщението си в социалната медия Клинтън бе включила и лозунга от предизборната си кампания:

«Ние винаги сме по-силни заедно».

Хиляди демонстранти, мъже и жени, започнаха деня с такива походи в Австралия и Нова Зеландия, което е нещо безпрецедентно, допълва Франс прес.

«Искам да защитя нашите права и да привлека вниманието върху факта, че когато хората демонстрират заедно, те са силни», каза Триша Норман, на 72 години, пристигнала във Вашингтон от Северна Каролина.

Метрото на американската столица бе пълно с жени, носещи розови шапчици с котешки ушички (pussy hats), превърнали се в символ на опозицията срещу Доналд Тръмп.

Според организаторите на протестите над един милион души са се включили в женски шествия, за да заклеймят сексизма и сексуалното насилие и да настоят за зачитане на правата на жените.

Още по-рано конгресът на Демократическата партия в САЩ във връзка с номинацията за президентските избори на екс-държавния секретар на страната и бивши Първа лейди Хилъри Клинтън  продължи работата си.

Съпругата на Барак Обама Мишел описа какво е да усещаш прогреса на обществото и как Хилъри Клинтън вдъхва надежда за равни права.

Освен добре познати политически лица на сцената в «Уелс Фарго Сентър» в подкрепа на Хилъри Клинтън на президентските избори са звезди от киното и музиката като Мерил Стрийп и Алиша Кийс. 

Основният претендент за номинацията на демократите Бърни Сандърс за пореден път изрази подкрепата си публично за Хилъри Клинтън.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;