Сър Ричард Баронс, бившият началник на Обединения щаб на въоръжените сили на Великобритания, предупреждава: ако не се увеличат разходите за отбрана, Великобритания няма да може да се защити от нападение на Русия или Китай, съобщава The Times.

«Доколкото не успяхме да съберем достатъчна сума, курсът на фунта падна, а издръжката на реактивните самолети, корабите и другата техника беше оценена твърде оптимистично, то реализацията на плана за 2015 година, който касае бъдещата структура на въоръжените сили, в близките 10 години ще бъде финансирана недостатъчно, дефицитът ще бъде в рамките на 20 млрд до 30 млрд фунта», се казва в статията.

«Днес, а още в по-голяма сила в бъдеще има риск, че такива страни, като Русия и Китай, те вече имат потенциал, който може в много кратък срок да създаде военен риск за Великобритания, каза Баронс в интервю за радио ВВС. — С това ние не можем да се справим».

Той добавя: «Има риск също в бъдеще, когато британските граждани или приятелите зад граница се окажат в подобна опасност и им се наложи военна помощ, тогава ще се окаже, че ние сме се лишили от способността да им помогнем.

Нашата роля в света значително намаля, ще бъдем подложени на страхотен риск».

Изданието коментира: в момента министъра на финансите на Британия Хамънд призовава да се увеличат разходите за отбрана, за да се предотврати новата вълна от съкращения.

Възможно е в резултат на икономиите числеността на морската пехота да се съкрати до 1000 човека, а двата десантни кораба-амфибии да бъдат зачеркнати.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;