В рамките на разработката на енергоблока от ново поколение с реактор, създаден на базата на бързи неутрони, специалистите от МИФИ на Русия създадоха специален програмен комплекс.

Специалистите от Националния изследователски ядрен университет МИФИ в рамките на атомния проект «Пробив» представиха програмен комплекс за моделиране на процесите на преобразуване на ядреното гориво.

Припомняме, че проектът «Пробив» предлага разработката на технологии за производството на ядрено гориво на базата на реактор с бързи неутрони.

Най-важен етап от дадената програма е създаването на ядрен енергоблок на бъдещето с натриев топлоносител БН-1200 и опитно-демонстрационен енергиен комплекс с «бърз» реактор с тежкометален стоманен топлоносител БРЕСТ-ОД-300.

Концепцията на топлинния цикъл при тези реактори предполага тяхното самообезпечаване с ядрено гориво — плутоний, чието възпроизводство се осъществява на необогатено ниво, в качеството му на суровина.

Затова режимът на работа на конкретния реактор и неговите характеристики трябва да бъдат подбрани така, че да се намери режимът на самообезпечение на реакторите чрез делящи се изотопи, както и той да се се поддържа в процеса на целия период на експлоатация.

За решаването на тази задача МИФИ в сътрудничество с колегите си от Националния изследователски център «Курчатовский институт» разработиха програмен комплекс под кода  REPRORYV (Recycle for PRORYV), който моделира процесите около ядреното гориво извън реактора.

С помощта на новия код може да се оцени влиянието на плутония върху ядреното гориво, условията за преработка на горивото, неговите загуби при преработка и крайните неутронно-физически характеристики на реактора.

Какви фактори и как те влияят върху тези характеристики — това са извънредно важни проблеми за обезпечаването на надеждната и безопасна работа на ядрените реактори.

REPRORYV позволява да се решат задачите по самообезпечаването с делящите се материали при «бързите» реактори, работещи в състава на т.нар. двукомпонентна ядрена енергийна система — съвместно с реакторите на базата на топлинни неутрони, съставящи основата на съвременната атомна енергетика.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;