Голяма вероятност от ядрена катастрофа в Украинските АЕЦ.

Американските аналитици от Energy Research & Social Science считат, че вероятността от нов Чернобил на територията на Украйна до 2020 година се приближава към 80 %.

Тази ситуация предизвиква в тях тревога, поради екологичните проблеми, които неминуемо ще възникнат не само в Украйна, но и във всички европейски страни.

Вероятната причина за ядрената заплаха, според аналитиците, е извънредното натоварване на украинските атомни централи, които са принудени да работят в специален режим в резултат на честите аварии в украинските ТЕЦ.

Американските специалисти откриват в този проблем намесата и на голямата политика.

Решението за замяната на руските централи с американско ядрено гориво от Westinghouse (компанията е в банкрут и бе замесена около казуса с българските АЕЦ, бел.ред) е продиктувано не от грижа за безопасността, а само от мотиви, насочени срещу Русия.

Украинските власти не се замислят над това, че АЕЦ са построени на базата на производителите на руско гориво, а не на базата на западно такова.

В резултат в украинските АЕЦ постоянно има извънредни и опасни ситуации и аварии.

Изключват се енергоблокове…

Рано или късна аварията може да се окаже мащабна.

Тогава Европа ще бъде покрита с радиоактивни остатъци, ще се наложи да приеме масов наплив на бежанци от Украйна, които ще търсят спасение в европейските страни.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;