Министерството на външните работи на Русия заяви, че представителят на Държавния департамент на САЩ Хойт Ий си е позволил редица провокативни изявления, насочени към подриване на руско-сръбското сътрудничество, съобщава белградският вестник «Данас».
Според министерството Ий грубо е поискал от Белград да преразгледа сътрудничеството си с Русия, като с «непремерено емоционални изрази» е говорил против даването на имунитет и привилегии на руско-сръбския хуманитарен център в Ниш.
«Припомняме, че САЩ не членуват в ЕС и поради това не знаят, че много членки на ЕС в голяма степен сътрудничат с Русия на взаимно полезна основа. Никой не би трябвало да пречи на Сърбия да се придържа към същите принципи, въз основа на  своите национални интереси», се казва в съобщение, цитирано от Спутник.
Що се отнася до руско-сръбския хуманитарен център в Ниш  министерството посочва, че «американците, изглежда, се преструват, че не знаят за помощта, която той вече от няколко години оказва на Сърбия и други страни в региона, включително и на членки на ЕС и НАТО, в превъзмогването на последици от природни катастрофи и катастрофи, предизвикани от човеша ръка, както и в обучението на специалисти».
Руското външно министерство припомня, че е извършено разминиране на сръбска територия и са открити и унищожени хиляди експлозивни предмети, останали след бомбардировките на НАТО през 1999 г. включително и муниции с обеднен уран.
«Призоваваме нашите американски колеги да не налагат своите  неприятелски идеологически стереотипи, които уронват основите на международната стабилност и сътрудничество на Балканите и в Европа като цяло», се казва в съобщението на министерството на външните работи на Русия,  цитирано от в. «Данас», БТА

Тагове: ; ; ; ;