Командир Граф Игнатиево: Това не е бунт, ВВС има сериозни проблеми

Летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това каза командирът на 3-та авиационна база Граф Игнатиево бригаден генерал Иван Лалов в изявление във военното ведомство, където пред медиите говори и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Генерал Лалов заяви, че дистанцира себе си и колегите си от думата «бунт». Летателният състав не прави бунт. Той е в правото си, всеки един пилот, когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата, да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението й, поясни Лалов. Тъй като провеждаме тренировъчни полети, а не сме на война, така се случи, че в този ден летателен състав, който участваше в планираната дневна смяна, почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията, иначе хората излитат и понякога не се връщат, каза Лалов. Затова думата «бунт» е крайно недобре употребена в медиите, където се появи, заяви висшият офицер.
Причината, по думите му, за случилото се днес е комплексна. Лалов напомни, че състоянието на ВВС като цяло не много добро, но по думите му конкретно в авиобаза Граф Игнатиево има много сериозни проблеми с изправната авиационна техника, а за да може да се подготвят пилотите, е необходим достатъчен брой изправни самолети, за да могат те да летят ритмично и да изпълняват задълженията си. Въпреки малкия нальот, който имаме, летателният състав се готви и продължава да носи дежурството по «ер полисинг», посочи бригаден генерал Лалов.
Той добави, че след станалото днес, за което е докладвал на командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, а след това информацията е стигнала и до министъра, се е състояла срещата във военното ведомство, в която участваха тримата и други участници. Предадохме всички тези проблеми на министър Каракачанов, а от страна на министерството ни беше отговорено какви действия са предприети за преодоляване на съществуващия в авиобазата проблем. Смятам, че действително министерството полага сериозни усилия за преодоляване на проблемите и в мен се появява и надежда, че в определени срокове това ще се преодолее, каза бригадният генерал. Това, което говорихме тук с министър Каракачанов, с ген. Стойков, с останалите представители от МО и заместник-началника на отбраната, ще бъде предадено от мен на летателния и на личния състав на авиобаза Граф Игнатиево и ще набележим мерки за преодоляване на положението, в което се намираме в момента, каза бригаден генерал Лалов и отново подчерта, че дежурството по «ер полисинг» продължава да се носи, както и съвместното дежурство с италианските ВВС.
Това недоразумение, което днес беше раздухано по медиите, иска своето изяснение, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той посочи, че между ръководството на МО, ръководството на ВВС и базата в Граф Игнатиево винаги е имало нормална комуникация. Да, проблеми в авиацията има, каза Каракачанов и напомни позицията, че трябва да вървят паралелно ремонтът и модернизацията на съществуващите самолети и купуването на нов изтребител, като подчерта «нов», а не стари самолети.
Това, което беше зададено като въпрос от командира на авиобазата, засяга основно двигателите, които са доставени, посочи Каракачанов, като добави, че има сключен договор, в който са описани изискванията към тези двигатели. Не може да нарушим този договор, не може да подписваме допълнителни споразумения или протоколи, а искаме той да се спази точно, защото основната ни грижа е живота на летците, заяви министърът. Не може да рискуваме да приемем едни двигатели без всичко по договора да е изпълнено точно, след което да се случи нещо непоправимо, каза министър Каракачанов и добави, че човекът е най-голямата ценност в армията.
Той каза, че в шестте месеца като министър, а и правителството, се опитват да решат проблемите на армията по отношение на трите вида въоръжени сили, напомняйки модернизационните проекти в авиацията, във флота, и в Сухопътните войски. Заделени са 100 млн. лева за увеличение на заплатите на военнослужещите, които не са повишавани от 2013 година. Стремежът ни е да мотивираме личния състав и чрез достойно заплащане и условия на труд, и чрез нова техника, на която да получават умения и да се повишават отбранителните способности на Българската армия, каза Красимир Каракачанов. Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина, и никой, било в авиацията или в другите видове въоръжени сили, не си е помислял за подобни действия, добави министърът. Това, което продължаваме да правим е гарантиране на летателната годност на самолетите, но човешкият живот е преди всичко, заяви Каракачанов.
Той посочи, че знае, че днешният повод ще се ползва за политически спекулации. Нашата грижа е начинът на живот, заплащането, условията на труд и техниката на Българската армия да бъдат на ниво, за да може тя да изпълнява своите конституционни задължения, заяви министърът на отбраната, БТА

Коментари:

Зареждане ...