Министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров заяви, че в Мексико може да започне производството на руски вертолети.
Легкий многоцелевой вертолет Ансат. Архивное фото
«Срещнахме се с министъра на обраната на Мексико и бяхме помолени да разгледаме възможността за създаването на производство на вертолети в Мексико, защото пазарът в Латинска Америка е голям», сподели Мантуров след участието си в заседанието на деловата мисия «Търговско-промишлен диалог между Русия и Мексико» в Мексико.

Той обеща, че след завръщането си в Русия подробно ще проучи въпроса.

«Анализирахме това в светлината на нашите разговори с министъра на икономиката на Мексико е с президента на компанията  Interjet Мигел Алеман по отношение привличането към инициативата на предприятията от авиокосмическия отрасъл на Мексико за производството на компоненти за разработката на нови направления в областта на авиацията.

Това е много своевременна инициатива, за да се разширят възможностите за усвояване пазарите на Латинска Америка», отбеляза руският министър.

Самолет МС-21. Архивное фото

Мантуров добави още, че Русия е заинтересована от разширяването на доставките на вертолети не само за министерството на военно-морския флот на Мексико, но и за гражданския сектор.

Според него, в момента е трудно да се мине без развитието на нови направления, без създаването на цифрови фабрики на бъдещето, на «умно» производство.
«Времето на обикновените търговски отношения отмина, днес всяка страна е заинтересована от създаването на добавена стойност, от нови компетенции, от развитието на тези отрасли, които се нуждаят от млади кадри», подчерта Мантуров.

Холдингът «Вертолети на Русия» започна производството на най-новия многоцелеви вертолет Ми-171А2. Това съобщи генералният директор на холдинга Андрей Богинский по време на 13-та международна изложба IDEX-2017

 «Вертолетът Ми-171А2 е пуснат в производство. За тази година ще произведен четири машини», — каза той.

Ми-171А2 е най-новият представител на семейството вертолети Ми-8/17. Машината е снабдена с интегриран цифров пилотно-навигационен комплекс бордово оборудване КБО-17 («стъклена кабина»), която позволява вертолетът да се експлоатира без присъствието на инженер на борда.

Броят на екипажа може да бъде занижен до двама човека.

Носещата система също е подложена на тотална модернизация. Ми-171А2 получава носещи и Х-образни рулеви винтове от композиционни материали, а също усъвършенствани носещи механизми. Нововъведенията ще позволят да се подобри управляемостта, да си занижи общата маса на носещата система и да се завиши тягата на носещия винт на 700 кг. Освен това, нарастват показателите за максималната скорост с 20 %, а също далечината на полета.

Модернизираният комплекс от авиониката ще разшири също сферите на употреба на вертолета. Ми-171А2 може да се използва ефективно в условията на високопланински местности, високи температури и повишен влажност.

Бондовото пилотажно-навигационно оборудване ще позволи вертолетът да се експлоатира денем и нощем, в обичайни и сложни метеорологични условия, а също над водна повърхност.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;