Всеки ден от 2016 година в затворите на САЩ са били хвърляни средно по 7633 човека в резултат на задържане под стража.

Това означава, че хората биват лишавани от свобода, но без да са осъдени за каквото и да било престъпление. От юридическа гледна точка те се считат за невиновни.

Ако си беден, заплашва те затвор, защото не можеш да внесеш гаранция за собственото си освобождаване.

А какво се случва тогава с презумпцията за невинност?

Според статистиката, 3800 жители на Ню Йорк са били хвърлени зад решетките само по една причина — нямат пари за гаранция.

Много от тези 3800 човека стоят по затворите, независимо от това, че са обвинени  само за ненасилнически престъпления от рода на употреба на наркотици например.

Те са лишени от свобода, независимо от това, че «задържането под стража преди началото на съдебния процес ликвидира възможността хората да ходят на работа, да получават рента, да се грижат за семействата си, това рязко увеличава шансовете те да бъдат признати за виновни в извършването на престъпления.

Те са лишени от свобода, независимо от това, че много от тях не представляват опасност за обществото.

А данъкоплатецът плаща за тяхната издръжка по затворите.

Както съобщава New York Times, тази практика не е случайно отклонение — американците бива лишавани от свобода без каквито и да било сериозни причини.

«В нашето общество, — казва Върховният съд, — «свободата е норма, затворът преди съда или без съд — това е извънредно ограничено изключение».

Независимо от това, бедните хора от всички щати биват лишавани от свобода, поради неспособността да си платят гаранцията.

Лишаването от свобода на хора по причина, че не могат да платят за свободата си — това е повече от несправедлива нелепост.

Над 97 % от федералните криминални дела в САЩ завършват със сделка за признаване на вината, затова не бива да се недооценява тази практика.

Невинните хора често се признават за виновни, защото съдебните обвинения ги заплашват с още по-дълъг затвор.

Ако не можеш да се внесеш гаранцията и стоиш зад решетките, то ти се струва, че лъжливото признаване на вината ще облекчи участта ти.

Печално известният затвор в Ню Йорк на остров Райкерс държи зад решетките си средно 1500 човека, които чакат делото си повече от година.

Ако осъзнаем, че проблемът не се ограничава само с Ню Йорк, то общата картина става още по-мрачна.

Джек Хънтър отбелязва, че «изследването на Института за справедливост Вяра» е показало, че в момента в затворите в САЩ има 730 хиляди човека.

В това число влизат ненасилствените престъпници, които нямат средства да си платят гаранцията.

Голяма част от 12-те милиона ежегодни арести се извършват по обвинения в извършването на леки престъпления».

Гореописаният проблем е еквивалентен на наказание по бедност.

След всичко това можем ли да наречем тази страна «земя на свободни хора»?

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;