Бойцы сирийской армии. Архивное фото

 В завзетия най-голям склад на терористите от ИДИЛ в град Меядин в източна Сирия сирийските военни откриха най-нови образци на въоръжение на НАТО от САЩ, Белгия и Великобритания, съобщи пред журналисти бригаден генерал от Сирийската армия Хасан Сухейл, който ръководи операцията по освобождаването на града.

Сирийските военни с подкрепата на ВКС на Русия завзеха най-големия склад с въоръжение и бронетехника на терористите от ИДИЛ.

Арсеналът бе открит в град Меядин в източна Сирия.

«Ще ни трябват не по-малко от шест дена, за да  изнесем трофеите, които бойците от ИДИЛ са изоставили тук след своето бягство. Тук има много оръжие и различни средства за връзка чуждестранно производство», каза Сухейл.

Меядин беше логистичен център с добре организирана система от складове и цехове. След неговото освобождаване трофеи на сирийските военни станаха стрелково и противотанково оръжие, артилерийски установки и снаряди, самоделни мини, а също танкове и бронетрьнспортьори, по-рано завзети от терористите от иракската армия.

Члены Сирийских демократических сил (SDF), поддерживаемых спецслужбами США, в Ракке
Сирийските военни показаха на журналистите и завзетите в Меядин системи за спътникова връзка, радиологокационно оборудване, медицински прибори и цех за производството на безпилотни самолети с десетки готови дронове, използвани от терористите за разузнаване и прицелно бомбардиране.
Голяма част от арсенала на терористите се състои от оръжие, прието на въоръжение в страните от НАТО.
В частност, в складовете на терористите в Меядин са открити 155-мм гаубици британско производство, произведени през 2011 година.
Американская военная техника в Сирии. Архивное фото
«Открихме най-нови образци оръжие, производство от САЩ, Белгия и Великобритания, които са на въоръжение в НАТО», подчерта Сухейл.
Меядин се намира на 40 км югоизточно от Дейр ез-Зор, който е административен център на провинцията.
Градът е разположен на ключовата магистрала, съединяваща Алепо с град Абу Кемал на границата с Ирак.
До неотдавна Меядин беше най-мощният и укрепен от терористите град в източна Сирия, беше му присвоен статусът «столица» на ИД.
Петя Паликрушева-Иванова за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;