България не празнува Хелоуин, България почита Денят на будителите. » Дворът на Кирилицата» открива празника с паметник на Яворов

24 октомври 2017 — Нюз Фронт.

Приближава 1-ви ноември- денят в който почитаме предците си, онези, които са пробуждали умове и сърца, отдавайки целия си живот на просветителското дело.

Книжовници, мъченици, светци, истински Герои оставили ни огромно и славно минало, с което да се гордеем.

Онези, които са вдъхвали живот  и душа в думите и посланията, за да ни водят със светлината на знанието и мъдростта през вековете. 

В далечни манастири бледи монаси при светлината на вощеницата нижат букви за чест и слава   на българския род…

Преди Освобождението на този ден е отдавана почит на Свети Иван Рилски- молител пред Бога за българския народ и покровител на всички християни. А предците ни са учили азбуката като молитва и са произнасяли думите като блогослов.

Ето такъв дух носи народа ни, и това ни напомня урокът по родолюбие на Карен Алексанян, 

който разказва «Дворът на Кирилицата», всеки ден в първопрестолна Плиска, където някога Хан Аспарух забива копието си и казва » Тук ще бъде България!»

Именно на това особено и свято място, прочувствало душата на България, ние наследниците на това наследство и всички, които се горедят да се наричат българи ще посрещнем

1 ноември — Денят на Будителите, а не чуждопоклонническия Хелоуин.

 

България не празнува Хелоуин, България почита Денят на будителите. " Дворът на Кирилицата" открива празника с паметник на Яворов

 

 

На 01 ноември 2017 година в «Двора  на Кирилицата»  ще бъде тържествено  открита „Алея на писателите” на автори от различни народи творящи на Кирилица.

Откриването ще започне с много силно послание- поставяне на паметник на най- лиричния и голям български поет и войвода Пейо Яворов. Бюстът на Яворов е дар от Съюза на Арменците в Европа .

 

 

България не празнува Хелоуин, България почита Денят на будителите. " Дворът на Кирилицата" открива празника с паметник на Яворов

 

Тук символните послания са изключително много, а духовната връзка между народите на Армения и България с нова сила възражда своето значение. Два мъченически християнски народа, които имат духовна мисия.

Някога именно Яворов успява да прочувства болката на цял народ в стихотворението си «Арменци», с което трогва безчуствения и студен западен свят, който тогава мълчи за страшните престъпления и не вижда трагедията.

В Денят на будителите, » Алеята на Писателите» ще бъде открита именно с паметник на Яворов, велик български поет-символист, силен дух, революционер и войвода, а паметникът му е скъп дар и проява на голямо уважение.

Началото е обявено за 14:00 часа, за да могат хората от всички градове да пътуват спокойно до Първопрестолна Плиска в Храма на Буквите и да отдадат почит на големия празник.

 

 

Да си припомним заедно какви сме и каква отговорност носим. 

 

 

В люлката на  българщината, под открито небе, както подобава на такъв ден и на такъв акт, паметникът на Яворов ще бъде осветен и ще се бъде отслужен тържествен водосвет.

След благослова, ще се положи шепа пръст под паметника на Яворов, от родната му къща в Чирпан  както подобава за поет-символист.

Пред паметника ще прозвучи статия посветена на Яворов написана през 1936 година  от генерал Гарегин Нъжде- командир на арменска Доброволческа рота в Македоно-одринското опълчение и национален герой на Армения

 

След това детски гласчета от група » Звездица» ще огласят празника с родолюбиви изпълнения.

В 14:40 ще бъдат поднесени венци и цветя.

Така България празнува своите празници, а не чужди, и докато го прави така ще има България.

А пожеланието на Карен Алексанян към всички нас звучи повече от силно, а значението на думите всеки да разчита сам за себе си:

Гордейте се, че сте българи! Почитайте своите първоучители и просветители и поне малко се опитвайте да приличате на тях.

 

България не празнува Хелоуин, България празнува празниците, които пазят многовековното духовно наследство оставено от тези, на които дължим това, че ни има днес като народ.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.