Главата на ЦРУ Майкъл Помпео сподели как ще реагират във ведомството, ако лидерът на КНДР Ким Чен Ун «внезапно умре».
Думите му са цитирани от  South China Morning Post.
Авианосец Рональд Рейган делает остановку в порту Гонконга по пути на учения в Южной Корее. 2 октября 2017
«Що се отнася до Ким Чен Ун, то, отчитайки историята на ЦРУ, ако той изчезне, аз просто няма да говоря за това», заяви директорът на ЦРУ.
Той разказа също как ще се промени организацията и какви ще са нейните задачи.
«Имаме намерение да станем значително по-злобна агенция», добави Помпео.
По-рано директорът на ЦРУ съобщи, че САЩ трябва да бъдат готови за ракетен удар от страна КНДР, но не успя да обясни как Щатите имат намерение да предотвратят това.
Запуск баллистической ракеты Хвасон-12 в КНДР
Противодействието между Пхенян и Вашингтон се засили след военните учения на САЩ и Южна Корея с цел усъвършенстване на удара по КНДР в случай на война.
Северна Корея вижда в лицето на САЩ заплаха и увеличава ядрения и ракетния си потенциал.
През септември КНДР заяви за успешния взрив на водородна бомба, която, според оценка на специалисти от Япония и Южна Корея, може да има мощност в рамките на 160 килотона — десет пъти повече от атомните бомби.

Това беше шестото ядрено изпитание на Пхенян.

По-рано Русия и Китай предложиха на КНДР да обяви мораториум върху ядрените изпитания и пусковете на ракети, а Южна Корея и САЩ — да се въздържа от провеждането на маневри в региона за стабилизиране на ситуацията на полуострова, но във Вашингтон игнорираха тази инициатива.

По-рано Директорът на ЦРУ Майк Помпео призова Щатите да се подготвят за ядрен удар от страна на Северна Корея.

Ръководителят на ЦРУ на САЩ Майк Помпео заяви, че технологията на Северна Корея в областта на разработката на ядрено оръжие вече е достигнала такова ниво, че КНДР може да нанесе ядрен удар по територията на САЩ.

Това съобщи информационният портал  CBS.

«КНДР вече има такива възможности, в политическа перспектива ние трябва да се държим така, все едно тя е на прага на подобни възможности», отбеляза Помпео в рамките на речта си пред Националния фонд за подкрепа на демокрацията.

Главата на ведомството призова американската общественост «да се замисли над това».

Сътрудниците на разузнавателното ведомство продължават да извършват операцията по събиране на данни за ядрената програма на Северна Корея.

Помпео отбеляза, че когато става дума за завършване на разработката в продължение на няколко месеца, «вече няма е важно доколко високо е нивото на разбиране от САЩ на конкретните детайли».

Той добави, че ядрените технологии на КНДР са значително по-съвършени, отколкото преди пет години, а и ще станат още по-съвършени след пет месеца.

Речта на шефа на ЦРУ беше своеобразен отговор на изявлението, появило се в пресата по-рано.

Северна Корея съобщи за своите намерения да нанесе удар по корабите на ВМС на САЩ и Южна Корея, които участват в съвместни военни маневри на Корейския полуостров.

«САЩ сами се подложиха на целите ни, които бяхме набелязали за унищожение най-напред.

Ще нанесем върху САЩ невъобразим удар в невъобразимо време», се казва в изявлението, разпространено от Централната телеграфна агенция на Корея.

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;