Русия обвини предвожданата от САЩ коалиция в Сирия, че с бомбардировките си е «заличила от лицето на света» град Ракка, предаде Ройтерс.
Според руското военно министерство Ракка е бил засипан с «бомбен килим» по подобие на разрушаването на германския град Дрезден от авиациите на САЩ и Великобритания през 1945 г. Затова сега Западът бързал спешно да предостави финансова помощ на Ракка, «за да заличи нагледните свидетелства за своите престъпления».
В изявление в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков каза, че преди конфликта в Сирия в града са живеели около 200 000 души, а сега от тях са останали не повече от 45 000.
Макар че Русия приветства западните обещания за финансова помощ за възстановяването на Ракка, говорителят обърна внимание, че многобройни руски искания към Запада да предостави хуманитарна помощ на сирийски цивилни, пострадали от войната в други части на страната, са били отхвърляни в предишните години.
Оглавяваната от САЩ антиджихадистка коалиция твърди, че се стреми да избягва цивилни жертви при бомбардировкcarpetите си срещу «Ислямска държава» както в Сирия, така и в Ирак, и разследва всяко обвинение в тази връзка. Тя неведнъж е отричала да има цивилни жертви при въздушните удари над Ракка, заявявайки, че целта й е «нула цивилни жертви», припомня Ройтерс, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;