Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се вчера и днес парламентарни избори в Чехия, която дава на този бизнесмен извън политическия елит силен мандат да намалява данъци, да увеличава държавните инвестиции и да се бори с имиграцията, предаде Ройтерс.

Популисткото движение на Бабиш АНО получи над 30 процента от гласовете — три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с една партия.

АНО е първата политическа сила, която разбива продължилото четвърт век доминиране на две традиционни партии от център-дясно и център-ляво — допълнителна промяна в променящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската криза роди протестни групи.

С едва 7,4 процента от гласовете управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г.

Крайнодясната антиевропейска партия «Свобода и пряка демокрация» на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура отбеляза голям успех с повече от 10 процента от гласовете. Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента с недоволните либерални гласове.
По последни данни девет партии ще спечелят места в парламента.

Очакванията са Андрей Бабиш, който е безспорният бъдещ премиер, да се обърне за коалиционни преговори първо към социалдемократите, заяви неговият заместник Ярослав Фалтинек пред журналисти. Но председателят на социалдемократите Милан Хованец заяви, че партията може да мине в опозиция.

Бабиш може да поиска коалиция и с дясната Гражданска демократическа партия, която излезе на втора позиция с близо 11 процента от гласовете. Тази партия и социалдемократите са оглавявали всяко чешко правителство след разделянето на Чехословакия, като се изключат служебните кабинети, припомня Ройтерс.

Очаква се АНО да разполага с 81 депутати в 200-членния парламент, Гражданската демократическа партия може да получи 23, а социалдемократите да се окажат с 15 при досегашни 50.

Усложняващ фактор за коалиционни преговори са политическите обвинения срещу Бабиш, че е получил незаконно 2 милиона евро от европейските фондове, преди да влезе в политиката.

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия «Свобода и пряка демокрация».

Чешкият президент Милош Земан заяви, че ще даде месец за преговори, преди да свика новия парламент, БТА

Тагове: ; ;