В Словения днес се произвеждат петите поред демократични избори за президент от обявяването на независимост от бивша Югославия през 1991 г., предаде Танюг.
Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време /8-20 ч. българско/. Първите резултати се очакват няколко часа след затварянето им.
В първия кръг от вота ще участват 9 кандидати, от които 5 са жени. В изборите участва и действащият президент Борут Пахор, който се бори за втори мандат.
Според последните проучвания на общественото мнение Борут Пахор, който участва като независим кандидат, е фаворит на изборите и се ползва с доверието на над 40 процента от гражданите.
На второ място по популярност е Марян Шарец, кандидат на Листа на Марян Шарец — регионална партия, с която победи на изборите за кмет на град Камник. След тях се нарежда евродепутатката Романа Томц от дясноцентристката Словенска демократическа партия.
Ако се наложи втори кръг на изборите, той ще бъде организиран на 12 ноември.
Право на глас имат 1 716 039 граждани.
Сегашният мандат на Борут Пахор изтича на 22 декември.
Според конституцията на Словения държавният глава се избира за период от 5 години и за не повече от два поредни мандата, БТА

Тагове: ; ;