Знаете ли къде живеят най-моралните, най-честните, най-принципните, най-безпощадните към всяко непристойно поведение хора? В Холивуд, разбира се. Откакто се разрази скандалът около продуцента Харви Уайнстийн, май не остана холивудска знаменитост, която да не е заклеймила сексуалното хищничество. Особено активни в заклеймяването са актрисите. Те сипят такъв огън и жупел върху предполагаемите изнасилвачи, все едно са доживотни носителки на титлата „Мис морален съдник“.

Нямаше да има нищо лошо в заклеймяването на порочните сексуални практики, стига  упреците да не идваха точно от холивудски актриси.

Публична тайна, че голяма част от тях не само че не са били сексуално малтретирани от продуценти и режисьори, а са чакали на опашка, за да предложат сами интимните си услуги. Прекрасно знаят днешните морални законодателки, че  най-бързият път към ролята, славата и парите минава през размяната на ласки с влиятелни в шоубизнеса мъже. Струва ми се, че Харви Уайнстийн и такива като него изобщо не е трябвало да полагат кой знае какви усилия, за да задоволят сексуалните си потребности.

Дори не е било нужно да излизат от офисите си. Актрисите и манекенките са се надпреварвали коя първа ще попадне там.

Другото, което изглежда крайно лицемерно покрай настоящите „разобличения“, е  как така изведнъж се пробужда паметта на някои филмови звезди.

В точно определен момент се сещат как преди 15, 20, 25 години  някой продуцент им подсвирнал, намигнал или им отправил неприлично предложение. Вярно, човек е склонен да забравя, ама е доста странно, че всички забравят, пък после изведнъж се присещат за точно определени събития. А между другото процесите по отпадане на амнезията придобиват епидемичен характер, вече напускат пределите на Съединените щати и се развиват и в Европа. Вера Юрова, еврокомисарка по правосъдието, правата на потребителите и равенството на половете вчера се сети, че е била жертва на сексуално насилие.

Няма да се учудя, ако в близките дни подобни признания направят Ангела Меркел, Тереза Мей и още много други знайни и незнайни политички. Пък и защо само политички?

В състезанието за най-сърцераздирателно признание със сигурност ще се включат и актриси, манекенки, спортистки. Така де, те да не са с нещо по-лоши от холивудските звезди? И най-важното, сега е модерно да се представяш за жертва на сексуално посегателство. Веднага около главата ти се образува мъченически ореол и целият свят почва да ти съчувства. Това пък със сигурност дава импулс на кариерата ти, била тя филмова, спортна, политическа или каквато и да било друга.

Холивуд е огромна машина, която не само генерира немислими печалби, но и задава нормите на поведение. Ако звездите на екрана пушат и пият, целият свят го прави. Ако пък се потят във фитнеса или тичат за здраве, пак целият свят следва светлия им пример.

Последната мода е холивудските актриси да се държат като непорочни монахини и да заклеймяват сексуалните хищници.

И няма никакво значение, че тези знаменитости отдавна са забравили кога са загубили „ковчежето на своята невинност“, както се изразява един Шекспиров герой и че за тях правенето на секс е толкова обикновено нещо като изпиването на чаша вода. Днес обаче всичко е обърнато.

Сексуалната разкрепостеност не е на мода.

Трендът при холивудските актриси в момента е да са свърхморални и да избухват в свещен гняв срещу „сексуалното насилие“. 

Това звучи също толкова абсурдно, колкото алкохолик  да ви убеждава колко е трезвен или протестър да ви уверява колко уважава мненията, които не съвпадат с неговите.

Лъжат, разбира се.

И едните, и другите, и третите.

Няма как да им повярваме.

а-specto.bg

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;