Турция се стреми към търговия в местни валути в рамките на Д-8, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на Д-8 в Истанбул, предаде в.»Хюриет дейли нюз».
Турция е домакин тази година на 20-та среща на Д-8, която се провежда под мотото «Разширяване на възможностите чрез сътрудничество». Икономическата група, създадена през 1997 г., се състои от осем страни с бързо развиващи се икономики от мюсюлманския свят — Иран, Индонезия, Бангладеш, Турция, Пакистан, Малайзия, Египет и Нигерия. Сред участниците във форума в Истанбул са нигерийският президент Мухамаду Бухари, азербайджанският президент Илхам Алиев, пакистанският премиер Шахид Хакан Абаси, първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири и индонезийският вицепрезидент Юсуф Кала.
Ако можем да подготвим почвата за използване на национални валути в търговията между нашите страни, ние ще направим революция в историята на Д-8, каза Ердоган.
Той подчерта също необходимостта от полагане на усилия за увеличаване на ефикасността, продуктивността и силата на Д-8.
Ние имаме потенциал за широкообхватно сътрудничество в много области от добрите земеделски практики до чистата енергия, от транспорт до околна среда и образование, изтъкна Ердоган, като добави, че в организацията могат да бъдат включени и нови членове.
В един свят, в който всичко се променя, е абсолютно неприемливо Д-8 да остане непроменена, заяви турският президент.
Сега организацията има общ БВП от 3,7 трилиона долара и включва над един милиард души — около 15 процента от световното население. Две от нейните членки — Турция и Индонезия, са сред 20-те най-големи икономики в света, отбелязва вестникът, БТА

Тагове: ; ; ;