Правителствените войски на Ирак завзеха вчера след 3-часови бойни дейсвтия последния район в северната провинция Киркук, който още беше под контрола на кюрдските военизирани формирования пешмерга.
Окръгът Алтун Купри е разположен на пътя между град Киркук, който бе завзет в понеделник от правителствените войски, както и Ербил — главният град на автономния Иракски Кюрдистан.

През миналия месец в кюрдската автономия се състоя референдум за отделяне от Ирак и създаване на независима кюрдска държава. Кюрдите държаха под контрол и част от богатата на петрол провинция Киркук, а парламентът в Багдад възложи на правителството да прогони кюрдските сили оттам и от други спорни територии.
По данни на кюрдски военни източници в боевете за Алтун Купри са загинали 30 и са ранени 25 пешмерги. Убити са и най-малко петима бойци от пробагдадската шиитска милиция «Народна мобилизация», съобщи БТА.

По този повод дипломацията на САЩ изрази тревогата си относно конфликта в региона и настоятелно поиска от властта в Ирак да ограничи придвижването си към района на Киркук.

Тагове: ; ; ; ; ;