Световните новинарски агенции съобщават, че правителството на Испания е стартирало процеса на суспендиране на автономията на Каталуния.

Новинарският поток цитира изявлението на премиера на Испания Мариано Рахой.

Премиерът на Испания, която в последно време влезе в обективите на всички световни камери с размирния си регион Каталуня, обяви, че ще бъдат орязани правата на парламента на Каталуния, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат насрочени нови предсрочни избори в региона, което ще попречи на сепаратистите, както наричат националистите с центъра Барселона, да отцепят областта от Испания.

Ако тези мерки бъдат одобрени, институциите в Каталуния ще преминат към министерствата в Испания.

Премиерът на Испания Мариано Рахой направи пояснения, допълвайки, че парламентът в Каталуния ще продължи представителните си функции, но няма да бъде в състояние да предлага кандидат за поста лидер на правителството в региона.

Мариано Рахой, който е представител на десницата в Испания, често сравнявана със зловещото управление на Франко, допълни още, че правителството в Мадрид се е решило на подобна извънредна и безпрецедентна мярка, защото в Каталуня е съзряло «едностранни, незаконни действия, целящи конфронтация».

Рахой визира в това действията на Карлес Пучдемон като  глава на каталунското правителство около референдума за независимост.

Премиерът на Испания допълни разясненията, добавяйки, че правителството «не е имало никакво желание да натисне старта на член 155 от Конституцията на страната, отнемайки по този начин самоуправлението на областта, но е било принудено от обстоятелствата около размирния регион да направи това.

Според Райхой, повече от наложително било да се въведе законов ред, да се обезпечи неутралитета на институциите в Каталуния, както и да се опазят правата на всички граждани в Испания, които, според Рахой, очевидно са нарушени в резултат на сепаратистите и популистите, както биват наричани ръководителите и инициаторите на референдума за независимост на Каталуния, проведен неотдавна.

Предстои решението да бъде одобрено от Сената на Испания.

Гласуването в Сената е планирано за 27 октомври.

Припомняме, че Каталуня постави ултиматум на Мадрид, заявявайки, че действително ще обяви независимост, ако управляващите в столицата не се съгласят на диалог.

В резултат на този ултиматум правителството в Испания обяви, че стартира прилагането на прословутия и вкарващ в шок и ужас член 155 от Конституцията на Испания, който реално ОТНЕМА фактически автономията на Каталуния.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;