Директорът на ЦРУ Майк Помпейо каза, че руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. не е повлияла върху резултата от гласуването, предадоха Ройтерс и ТАСС.
«Оценката на разузнавателната общност е, че руската намеса не е оказала влияние върху резултата от изборите», заяви Помпейо.

Най-високопоставеният демократ в комисията по разузнаване на Камарата на представителите на американския Конгрес Адам Шиф разкритикува Помпейо за това изказване.

«Бях дълбоко разочарован да науча, че директорът на ЦРУ Помпейо е заявил, че разузнавателната общност е установила, че руската намеса в нашите избори не е повлияла върху резултата.

Всъщност разузнавателната общност не е установявала подобно нещо, нито би могла», заяви Шиф.

Помпейо също така каза на форум по сигурността във Вашингтон, че групировката «Ислямска държава» е в състояние да организира и извърши нападение срещу САЩ, евентуално като свали самолет, дори след като беше изтласкана от сирийския град Ракка, посочва Асошиейтед прес.

По думите му САЩ са заплашени и от други въоръжени групировки.

«Способността на «Ислямска държава» за осъществяване на външна операция остава», каза той.

«Но не бих казал, че тя е единствената. Ал Каида на Арабския полуостров отдавна заявяваше такава мисия, която включва свалянето на търговски самолет, пътуващ за западна страна. Със сигурност в това число биха могли да бъдат САЩ», заяви Помпейо.

Той каза също така, че Северна Корея е на месеци от усъвършенстване на своя потенциал за ядрено оръжие.

Според него обаче има разлика между способността за изстрелване на ядрена ракета и възможността за производство на голямо количество ядреноделими материали и разработване на арсенал от подобни оръжия, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;