Върховният съдебен съвет на Ирак издаде днес заповед за арест на вицепремиера в регионалното правителство на Иракски Кюрдистан Косрат Расул, предаде Ройтерс.
Той е обвинен в «оскърбление на въоръжените сили» на Ирак, участвали в операцията по завземането на град Киркук преди два дни. Политикът ги нарече «окупационни сили».
В нощта срещу 16 октомври премиерът на Ирак Хайдар ал Абади даде нареждане на правителствените сили «да възстановят сигурността и стабилността в провинция Киркук» съвместно с кюрдските военизирани отряди пешмерга и при сътрудничество с местното население, отбелязва ТАСС. По-рано премиерът заяви, че контролът над спорните територии (между централното правителство и автономното управление на Иракски Кюрдистан) ще се осъществява «съвместно от федералните и местните сили под ръководството на централната власт в Багдад». Вчера командването на операцията обяви за завършването на кампанията и изпълнението на поставените задачи в Северен Ирак. Възстановен бе и контролът на Багдад над всички петролни находища в Киркук, които се разработват от държавната «Северна петролна компания».
Междувременно представител на властите в Иракски Кюрдистан, цитиран от Ройтерс, съобщи днес, че около сто хиляди кюрди са напуснали Киркук, опасявайки се от безредици, след като в понеделник провинцията премина под контрола на правителствените сили на Ирак.
Според губернатора на провинция Ербил — Наузад Хади, около 18 хиляди семейства са получили убежище в градовете Ербил и Сулеймания, отбелязва агенцията. Един от помощниците на губернатора отбеляза, че общият брой на избягалите от Киркук е около 100 000 души.
/Васил Сотиров/БТА

Тагове: ; ; ; ;