Клинцевич: Россия сделала предупреждение СШАМинистерството на отбраната на Русия направи предупреждение на САЩ, счита първият заместник председател на комитета по отбрана и сигурност към Съвета на Федерациите на Русия Франц Клинцевич.

«Изявлението на представителя на Министерството на отбраната на Русия Александър Емелянов, че Пентагонът, увеличавайки американските ПРО по целия свят, създава комплекси за мигновен глобален удар, следва да се разглежда като предупреждение към властите на САЩ.

Всъщност, по такъв начин Русия ги информира, че всеки опит да се разруши балансът на силите ще бъде твърдо пресечен от Русия», каза сенаторът.

Той добави също, че никой не бива да има съмнения относно това, че Русия има достатъчно сили и средства, за да не допусне глобално стратегическо доминиране на САЩ.

«Всяко развитие на събитията за нас няма да е неочаквано», заключи Клинцевич.

По-рано Емелянов заяви, че възможностите на огневите средства на системите на ПРО на САЩ с отчитане на тяхната модернизация представляват заплаха за Русия.

Той добави, че понастоящем над 60 противоракети са разположени в Европа, около 150 противоракети са в състава на Азиатско-Тихоокеанския регионален сегмент на ПРО.

По оценка на руското военно ведомство, към 2022 г. техният брой ще бъде над 1000 единици.

Преди това Министерството на отбраната на Русия изрази тревогата си във връзка с разполагането около руските граници в Прибалтика на дивизии на САЩ.

Според генерал-майор Игор Конашенков, на фона на истерията за планираното уж военно нахлуване на Русия веднага след ученията «Запад-2017» в Полша «тихомълком» е пристигнала 2-а бронетанкова бригада на САЩ.

Тя е била разположена на територията на Болеславц, Дравско-Поморск, Торун, Сквежин и Жаган.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;