19 октомври 2017-Нюз Фронт.

Представяме писмото до Главния прокурор на Република България, с което дипломатът и бивш посланик на България в Хърватия  Велизар Енчев , сезира Прокуратаурата и напомни експертно,

какво се прави, когато един военен министър изпитва страх

( военните министри би трябвало да демонстрират приоритетно други качества и емоции, а и да умеят да носят отговорност).

И ако един военен министър признава за корупционнни практики при покупка на военна техника, ние всички много сериозно трябва да се замислим, а Прокуратурата трябва да действа без напомняне. Но все пак ето и напомнянето:

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На 30 септември т.г., в интервю за Нова телевизия, министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в Министерството на отбраната са получавани комисионни при сключване на сделки, като визира посредници по сделките, без обаче да назове имена на лица и фирми. Оправданието му бе, че се страхува от съдебен процес срещу него.

В същия ден министър Каракачанов посети Варна, където заяви следното:

„При предишното закупуване на бойна техника, вземете цените, сравнете ги с изходните цени на фирмите, от които сме ги купили, и ще видите, че се оказва, че по наше желание са завишавани цените — десетки милиони евро. Подобен позор не трябва да се позволява…“

 

Когато министър говори за позорни практики при сключване на сделки за бойна техника, при това в оглавяваното от него министерство, това е основание за прокурорска проверка.

Министър Каракачанов е длъжен да предостави цялата информация за служебните лица в МО и за частните фирми, завишили цените на купената бойна техника и неправомерно облагодетелствани от комисионни.

В конкретния случай, по признанието на самия министър, са настъпили щети за държавния бюджет, което задължава МО да сезира Военна прокуратура.

Тъй като до момента това не е направено, смятам за свой граждански дълг да сезирам оглавяваната от Вас прокуратура за корупционни практики в Министерството на отбраната.

С оглед на гореизложеното, както и поради необходимостта да се предотвратят противоправни действия в МО при предстоящи сделки за военна техника, моля да възложите извършване на проверка, съгласно данните, оповестени от министър Красимир Каракачанов на 30 септември 2017 г.

 

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;