Комунистическата партия на Китай продължава да полага активни усилия за запазване на световния ред и има намерение да превърне КНДР в могъща държава, заяви лидерът на КНДР Си Дзинпи по време на речта си при откриването на 19-ия конгрес на КПК.
«Китай продължава да полага усилия за запазване на мира на планетата, продължава да внася своя дял в глобалното развитие», каза той.
Председатель Китайской Народной Республики Си Цзиньпин. Архивное фото
Към 2050 година КНР, според Си Дзинпин, трябва да стане още по-силна.
«В първия стадий, от 2020 до 2035 г, ще увеличаваме базата на средната класа и след още 15 годни упорита работа като цяло ще постигнем модернизация», заяви той.
На втория етап, от 2035 до средата на 21 век КПК има намерение да превърне Китай в «богата, могъща, демократична, хармонична, цивилизована и модернизирана социалистическа държава».
Както отбеляза Си Дзинпин, «китайската мечта се намира в тясна връзка с мечтите на другите народи от другите страни, тя може да бъде реализирана само в мирна международна обстановка и при стабилен международен ред».
Председатель Китайской Народной Республики Си Цзиньпин. Архивное фото
Китайският лидер също призова КПК активно да защитава суверенитета на страната и интересите на гражданите, а също решително да се бори със сепаратизма и всички действия, подронващи националното единство.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ;