Властите в Републики Сръбска (РС) имат намерение да блокират присъединяването на Босна и Херцеговина към НАТО във връзка с необходимостта да се проведе референдум по този повод, пише вестник «Известия», позовавайки се на ръководството на републиката.
«Босна и Херцеговина няма да влязат в НАТО без референдум в Република Сръбска. Това е съществен конституционен въпрос.
В конституцията на БиХ пише, че подобен род въпроси трябва да се решават с консенсус, а не чрез гласуване в парламента»,  цитира изданието главата на представителството на републиката в Русия Душко Перович.
Той отбеляза, че «Западът иска решението да се вземе институционално, както това стана в Черна гора, т.е. БЕЗ референдум».
«При всичките старания на Запада, особено на САЩ, Босна и Херцеговина могат да ги вкарат в НАТО само в резултат на разпада на босненскаа федерация. 
Западът няма никакви шансове да застави Република Сръбска да се съгласи да влезе в алианса», сподели политологът и главата на световната сръбска диаспора Драган Станоевич.
По данни на източниците от правителството, президентът на Република Сръбска Милорад Додик също има намерение да се придържа към политиката на неприсъединяване.
По-рано президентът на Украйна Петро Порошенко изрази увереност, че Украйна ще стане член на НАТО.
От НАТО многократно заявяват, че Украйна няма шансове за това.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;