България, която през януари поема шестмесечното председателство на Европейския съюз, ще се стреми да осигури на Западните Балкани по-ясен път към членство, за да предотврати нова нестабилност в този регион, пише белградският вестник «Блиц», като цитира агенция Блумбърг.

След десетилетие, в което имаше гръцка дългова криза, прилив на милион бежанци и Брекзит, България планира да пренасочи дискусията от управлението на кризата към разширяване, докато се подготвя за председателството на срещата на върха на ЕС през май.
Българската министърка, отговаряща за европейското председателство — Лиляна Павлова, заяви миналата седмица в София, че нейната страна полага усилия най-големият световен търговски блок да предложи по-конкретни насоки за присъединяването на Сърбия, Черна гора, Албания, Македония, Босна и Херцеговина и Косово, пише «Блиц» и отбелязва, че в текста на американската агенция Косово се споменава отделно от Сърбия.

Не можем да променим европейския дневен ред в срок от шест месеца, но би трябвало да бъдем в състояние на всяка от тези страни да представим ясен план за действие, основан на техните постижения и напредък в решаването на техните проблеми, заявила Павлова, предупреждавайки, че в противен случай ще се задълбочат противоречията в региона.

Нейните предложения включват подобрение на въздушните, железопътните и енергийните връзки между балканските страни, намаляване на разходите за роуминг, пише белградският вестник.
Сръбският премиер Ана Бърнабич говори в интервю за «Новости» за първите сто дни от работата на сръбското правителство, пише «Политика».

Тя посочва, че публичният дълг е бил намален с около 1 милиард евро. Във фокуса на правителството ще бъдат секторите на образованието, здравеопазването, науката и културата, тъй като това са лостовете, на които искаме да се опира Сърбия в бъдеще, заявила Бърнабич.

Тя посочила, че в администрацията заплатите ще бъдат повишени с 5 процента, а пенсиите от 1 януари ще бъдат повишени също с 5 процента, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;