Това несъмнено ще бъде много трудна задача. Дори според най-занижени оценки, екстремистите контролират над 150 джамии и молитвени домове само в Албания, Босна и Косово. Според високопоставени представители на традиционните мюсюлмански структури в сръбската област Санджак, кувейтски ислямисти са инвестирали значителни средства за изграждането на джамии, които не се подчиняват на официалните духовни лидери на местната мюсюлманска общност, а в Македония сблъсъците между умерените и радикалните ислямисти за контрола над редица ключови джамии продължават вече повече от десетилетие.

През септември 2014, албанският външен министър Дитмир Мушати обяви, че в страната му функционират тренировъчни лагери, подготвящи доброволци за джихадистките групировки в Ирак и Сирия, а само преди няколко месеца министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич призна съществуването на зони на нейна територия, където ислямските екстремисти са наложили свой собствен ред и действат напълно независимо от законните власти. На свой ред, министърът на вътрешните работи на Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина) Драган Лукач обяви, че службите за сигурност наблюдават шейсет „екстремистки общности”, а в публикуван наскоро доклад на австрийското разузнаване се твърди, че „уахабитското движение продължава да създава нови бази в Босна”.

Впрочем, докладите на различни европейски разузнавания относно въпросните лагери съдържат множество доказателства за намеренията на хората, подготвящи се в тях. Както е известно,  още когато силите на НАТО (IFOR) влязоха в Босна в края на 1995, те затвориха един поддържан и финансиран от Иран лагер в покрайнините на Сараево, участниците в който, освен всичко друго, са били обучавани как да правят бомби. Редица публикувани през последните години доклади на германското разузнаване описват, как арабски моджехидини с босненско гражданство обучават местни мюсюлмани „да режат гърла и да изготвят експлозиви”. Освен това, в тях се твърди, че бившият отговорник за пропагандата на Ал Кайда в Германия Ирфан Печи е бил обучаван да борави с огнестрелно оръжие и експлозиви в уахабитския „анклав” Горна Маоча в Босна.

С появата и възхода на Ислямска държава (ИД) в Ирак и Сирия тези лагери започнаха да подготвят местни доброволци, готови да се влеят в редиците на джихадистите в Ирак и Сирия. В публикувания през януари 2016 доклад на Европол, озаглавен „Промените в начина на действие на терористите от Ислямска държава” се анализира, как тренировъчните лагери на Балканите (както впрочем и на територията на ЕС) осигуряват на ИД доброволци, подготвени да оцеляват в трудни условия и обучени, как да се държат, ако попаднат в ръцете на врага, като тази подготовка се осъществява включително под формата на „спортна активност”. Доказателство за това, колко сериозно се оценява заплахата от балканските тренировъчни лагери е фактът, че те бяха поставени в центъра на дискусиите на срещата на Г-7 през юни 2015 в германския замък Елмау.

Сред преминалите обучение в лагерите в Босна е един от организаторите на бомбените атентати в Мадрид през 2004 Амер Азизи, както и Сааджит Бадат – британски гражданин подготвял взривяването на самолет с бомба, скрита в обувката му. На свой ред, косовският емигрант Арид Ука, убил двама американски служители на летището във Франкфурт през март 2011, е прекарал два месеца в град Зеница, смятан за една от основните бази на босненското уахабитско движение, непосредствено преди нападението. Според дългогодишния шеф на разузнавателната агенция на Босна и Херцетовина (OSA) Алмир Джуво, само в тази страна има три хиляди потенциални терористи, а пък бившия активист на Ал Кайда Али Хамади твърди, че организация му е вербувала 800 бошнаци, които не фигурират в базите данни на западните специални служби, т.е. могат безпрепятствено да влизат в една или друга европейска държава. Други висщи босненски полицейски служители пък посочват, че в страната има поне шестотин „субекти, представляващи специален интерес”, т.е. потенциални участници в терористични акции. При положение, че дори толкова мощна разузнавателна агенция като британската MI5 посочва в доклада си във връзка с убийството на военнослужещия Лий Ригби в Лондон от двама ислямисти, че е в състояние да държи под постоянно наблюдение по-малко от 50 заподозрени в тероризъм, можем да предположим, че голяма част от подготовката и вербуването на терористи в Югоизточна Европа, остава извън полезрението на местните служби за сигурност.

ГОРДЪН БАРДОС, Геополиика

Авторът е президент на американската консултантска компания за анализ на стратегическите рискове в Югозападна Европа SEERECON и анализатор на „Уърлд Афеърс”.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;