Руският език повече няма да се изучава в училищата в град Хмелницки в Украйна, съобщи пресслужбата на националистическата партия «Свобода», позовавайки се на кмета на града Александър Симчишин, който е член на партията.
Партията изповядва крайнодясна, неонацистка идеология и беше част от Евромайдана (бел.ред.)
«От понеделник тази седмица в Хмелницки вече няма да има нито едно училище, нито един клас, в които да се изучава руски език…», се казва в съобщението.
Други подробности не се цитират.
В департамента по образование от Хмелницкия градски съвет потвърдиха, че в училищата в града повече няма да се преподава руски език.
«Потвърждаваме, че нашата позиция беше отказ в общообразователните учебни заведения в Хмелницки да се изучава руски.
Наистина, това беше позицията на главата на града, но ние направихме това, когато видяхме желанието за това от родителите, те го потвърдиха със съответните молби», цитира директора на департамента Роман Миколаив интернет-изданието «Украинская правда»
Той съобщи също, че решението за отмяна на уроците по руски език в училищата НЕ Е гласувано от градския съвет, то е било прието само от градския образователен департамент.

 Миколаив добави, че руският език може да се върне в училищата по настояване на родителите, но при две условия.

«И не само руският. Вероятно някой ще поиска да изучава ромски, унгарски, те могат да напишат молба. При наличието на съответните кадри и при не по-малко от 12 заявки, молбите им ще бъдат удовлетворени.

По принцип имаме факултативно изучаване на руски език. Макар да считаме, че с това трябва да приключим», каза Миколаив.

Той е убеден, че отмяната на руския език няма да накърни правата на учениците, а «точно обратното — ще помогне на Украйна да се утвърди и да избегне объркването, което се случва точно благодарение на руския език».

Той е убеден, че децата могат да четат руските класици в оригинал, защото «телевизията и радиото ни са напълно рускоезични».

По данни на изданието, само в Хмелницки има 41 училища.

В края на септември президентът на Украйна подписа закон за образованието, който съществено съкрати възможността за обучение на езиците на националните малцинства.

Законът влезе в сила на 28 септември и ще се въвежда поетапно — до 2020 година.

Правителствата на редица страни, в това число Унгария и Румъния, заявиха, че този закон нарушава правата на националните малцинства в Украйна.

В Москва считат, че законът за образованието нарушава конституцията и международните ангажименти на Украйна.

Главата на МВнР на Украйна Павел Климкин в края на септември помоли за мнение по този въпрос Венецианската комисия — консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа.

Петя Иванова за News Front

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;