След продължили дълги часове дебати албанският парламент прие тази нощ закона за защита на малцинствата, в който бе включено и българското национално малцинство, предаде агенция МИА.
«За» закона гласуваха 102 депутати, 10 бяха против и един се въздържа.
Председателят на македонското дружество «Илинден» Никола Гюргай заяви за МИА, че е недоволен от отношението на албанските власти.
«Албанските власти съзнават, че грешат, но отстъпиха пред заплахите на България, че ще наложи вето върху началото на преговорите за членство в ЕС. Според всички преброявания на населението в Албания не е имало българско малцинство. Искахме от депутатите законопроектът да не се приема, защото това не е в интерес не само на македонското малцинство, но и от национален интерес на Албания е да не приема въображаемото българско малцинство, защото утре последиците ще бъдат много сериозни за Албания, тъй като за всяко нещо ще бъде шантажирана от България. Но ето че се случи и това, което най-малко очаквахме. Това е геноцид над македонците и деформация на историята и на истината пред очите на Европа», каза Гюргай за МИА.
И единствената македонска партия в албанския парламент реагира остро и поиска да не се признава българско малцинство, защото в Албания живеели само албанци, а не българи.
Неотдавна външният министър Дитмир Бушати отхвърли искането за признаване на българско малцинство в Албания, като каза, че тази глава е затворена и притежанието на паспорт на друга държава не означава и етническа идентичност.
«Много албанци имат италиански паспорти. Това не означава, че Италия трябва да иска свое национално малцинство в Албания», каза Бушати.
Най-гласовит против текста на закона бе депутатът Вангел Дуле от гръцкото малцинство, който смята, че законът не съответства на международните конвенции. Според него той се «характеризира с фобия и спомени от студената война. Мисията на този закон не е изпълнена и с някои членове се връщаме назад», каза Дуле, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;