Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф, коментирайки ситуацията около Венецуела, нарече престъпно и безотговорно поведението на американския лидер Доналд Тръмп.
«Покажете ми поне един човек, който би могъл да ми покаже на какво е способен Тръмп.
Не съм в състояние да предугадя това. Единственото, което мога да кажа — считам, че поведението му е крайно безотговорно, дори престъпно. 
Нашият континент вече в продължение на 140 години живее в мир», заяви тя.
Според нея, всеки опит да се прекъсне «законният конституционен процес във Венецуела, форсирайки президентските избори или използвайки други методи, е крайно опасен, защото може да доведе до гражданска война».
Бившият президент отбеляза, че понастоящем Вашингтон има намерение да направи в региона «това, което прави в целия останал свят».

 

«Тръмп не изключва възможността от военна намеса във Венецуела, а това би довело до гражданска война в нашия регион. А войната — както на всички е известно, започва по един начин, но никому не е ясно как ще завърши», резюмира тя.

По-рано Русеф подчерта, че Тръмп е говорил за възможността за военно решение на конфликта във Венецуела с радостно изражение на лицето си.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече Тръмп «новия Хитлер» в международната политика.

На 19 септември президентът на САЩ заплаши с използването на нови мерки към властите във Венецуела, ако те не се съгласят да променят своя курс и да възстановят демокрацията.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;