Опозиция реално няма. Левицата оглушително мълчи за промените във Военно-промишления комплекс. В същото време говори за битови теми. Няма смислена критика срещу управляващите. Такава оценка дава лидерът на АБВ Константин Проданов пред News.bg.

«Това разпределение по схемата 4:3:2:2 излезе като много сериозна задкулисна договорка между основните политически сили в парламента, които за пореден път демонстрират привидно противопоставяне, но когато става въпрос за разпределение на позиции успяват много бързо да намерят общ език в ущърб на обществото», категоричен е шефът на лявата партия, която не намери място в НС.

Това според Проданов ярко контрастира с приказките за паралелната държава на лидера на опозицията Корнелия Нинова.

За антикорупционните закони на ГЕРБ и БСП Проданов е категоричен: «Разликите между тях са козметични.» Основното разногласие било кой да назначава председателя на антикорупционния орган.

«Читаво ли е според вас антикорупционно законодателство, в което е толкова важно кой е начело», недоумява лидерът на АБВ.

По мнението му според ГЕРБ и БСП борбата с корупцията е само кой да е начело на антикорупционния орган. Те се борят основно около това — кой го назначава, критикува още Константин Проданов.

Основният недостатък на проекта на управляващата партия е как няколко неработещи досега органа ще станат ефективни, ако бъдат обединени. Сегашните звена, които се предлага да бъдат включени в антикорупционния орган , по думите му, работят със забавено темпо или дори в пълен блокаж.
Със сливането пък се целяло те нищо да не направят в близките две години. На практика това ще стане, прогнозира Проданов.

«Нужен ли е единен антикорупционен орган? Нужно ли е ново антикорупционно законодателство. Има достатъчно органи, които на хартия имат достатъчно правомощия и могат да са ефективни, ако има политическа воля и се използват ефективно. Редица анализи на БОРКОР и Сметната палата залежават по бюрата. Ресурси има. Правна рамка има «, посочи лидерът на АБВ.

Той посъветва да не се търсят съветите на външни адвокатски кантори, а на специалистите.
Левицата консултира законите си с правна кантора, което ядоса актива, припомня News.bg

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;