След срещата на премиера на Канада Джъстин Трюдо с американския лидер Доналд Тръмп, министър-председателят на Канада заяви пред журналисти в канадското посолство, че е възможно в преговорите да се стигне до сделка, от която да спечелят и трите страни, но подчерта, че Канада е «подготвена за всичко».
Три четвърти от канадския износ са за САЩ. Търговските отношения обаче се изостриха от встъпването в длъжност на Тръмп, който не спира да критикува НАФТА, по думите му —  «най-лошото търговско споразумение». Предоговарянето му започна в средата на август и от тогава изминаха три кръга обсъждания, без да бъде постигнат голям напредък.
Трюдо осъществи визитата си в момент, когато американската администрация възнамерява да наложи изравнителни и антидъмпингови мита на вноса на самолетите «Серия Си» (CSeries) на канадския авиопроизводител, който според Вашингтон е получил значителни субсидии и е продал летателните машини на цени, по-ниски от производствените.
Канадският ръководител, от своя страна, заплаши, че може да се откаже от планирана покупка на 18 изтребителя «Супер хорнет» (Super Hornet) на американския концерн «Боинг», ако САЩ опитат да санкционират «Бомбардие».

Тагове: ; ;