Около руските граници е разположена цяла американска дивизия, съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.
Военнослужащие вооруженных сил РФ во время совместных стратегических учений (ССУ) вооружённых сил России и Белоруссии на Лужском полигоне в Ленинградской области
Според него, преминалите руско-белоруски учения «Запад-2017» са били съпроводени с безпрецедентна истерия в европейските СМИ за тяхната уж «непрозрачност, хибридни операции на ВС, орди от военни, които вече били получили заповед за нахлуване», а също за това, че Русия е оставила своята «ударна групировка» в Беларус.
Министерството на отбраната на Русия подчертава също, че особено са се «отличили» в русофобията си властите на страните от Прибалтика и Полша.
Според Конашенков, главата на Министерството на отбраната на Полша Антоний Мацеревич е завил, че за «защитата от руски заплахи в страната трябва да се разположат няколко американски дивизии».
Военнослужащие США во время военных учений. Архивное фото
Конашенков отбеляза, че ученията са завършили в предвидения срок пред очите на десетки военни аташета, наблюдатели и СМИ, а руските военни са се върнали от Беларус в пунктовете на постоянното си базиране.
Както подчерта Конашенков, истерията в Източна Европа «бе заменена с амнезия».

«В същото време в Полша и прибалтийските страни на фона на ученията «Запад-2017» се извърши ротация на разположената, според плановете на операция «Атлантическа решимост», 3-та бронетанкова бригада на ВС на САЩ.

Цялата техника на бригадата (87 танкове Абрамс, тежки самоходни гаубици M109 Paladin, 144 БМП Bradley и още около сто машини), трябваше да останат.
А личният състав на 3-та бронетанкова бригада, за да не се наруши подписаният с Русия през 1997 г. «Основополагащ акт НАТО-РФ», трябваше да бъде заменен с военни от 2-ра бронетанкова бригада на ВС на САЩ», добави Конашенков.
Военнослужащий во время тактических учений мотострелковых подразделений Балтийского флота в рамах стратегических учений Запад-2017 на полигоне Правдинский в Калининградской области. Архивное фото
Той добави, че на фона на истерията около планираното уж военно нахлуване на Русия в Полша тихичко е пристигнала 2-а бронетанкова бригада на САЩ и се е разположила там  (Болеславец, Дравско-Поморск, Торун, Сквежина и Жаган) също заедно със своята бронирана техника.
В същото време оставената по-рано техника в Полша и прибалтиските републики останала на мястото си, добави Конашенков.
«По такъв начин, въпреки изявленията на НАТО и САЩ за «незначителността» на затягането на войските около руските граници, де факто около границите на Русия вече е разположена не бригада, а механизирана дивизия на ВС на САЩ», подчерта Конашенков.
В тази дивизия за два часа мога да се прехвърли подготвеният личен състав от най-близката американска база в Европа.
Плакат с изображением президента России Владимира Путина и медведя в Санкт-Петербурге. Архивное фото
Според него, цялата истерия за «руската заплаха от «Запад-2017» мошенически издигна информационна завеса пред тази операция на Пентагона, за да остане тя СКРИТА за международната общност.
«Кой тогава подготвя агресия?!», попита риторично Конешенков.
По-късно сенаторът Франц Клинцевич от Русия заплаши, че Москва ще излезе от основополагащия акт Русия-НАТО, ако САЩ продължат да засилват военното си присъствие в Полша и Прибалтика.
Той счита, че по такъв начин може да се привлече вниманието на международната общност към действията на Вашингтон.
Клицевич припомни, че решението по този въпрос ще бъде взето от президента на Русия.
Сенаторът нарече очевидно желанието на САЩ да подтикнат Русия към излизане от акта.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;