Американският министър на отбраната Джим Матис заяви вчера, че военните отношения с Турция не са засегнати от дипломатическото напрежение между двете страни и че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с турските си колеги, предаде Ройтерс.
«Това е съюзник от НАТО, ние ще се постараем да останем единни срещу общия ни враг и вършим добра работа заедно, армия с армия», каза Матис на борда на военен самолет.
Когато бе попитан дали очаква дипломатическият спор да засегне бъдещи операции, Матис каза, че не иска да спекулира, допълни, че в миналото дипломатически напрежения не са засягали военните отношения.
Отношенията между Турция и САЩ са много напрегнати, откакто миналата седмица бяха повдигнати обвинения в шпионаж на турски служител на американското генерално консулство в Истанбул. Той е обвинен от турското правосъдие във връзки с живеещия в изгнание в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат, извършен миналата година.
След ареста му посолството на САЩ в Анкара обяви в неделя, че спира основната част от услугата по издаването на визи в американските дипломатически мисии в Турция, а турският президент каза, че не признава вече американския посланик Джон Бас за «представител на Съединените щати в Турция», БТА

Тагове: ; ; ; ; ;