Адвокат Наталия Веселницкая, която се занимава с частно разследване дейността на управляващия компанията  Hermitage Capital, оглавявана от британския финансист Уилям Браудер, ще даде показания в Тверския съд в Москва, където върви задочен процес срещу Браудер и неговия предполагаем съучастник Иван Черкасов, обвинявани за три целенасочени банкрутирания.

Източник, запознат със ситуацията, съобщи, че Веселницкая на 12 октомври ще разкаже пред съда за структурата на групата на Браудер, за разпита на самия финансист и неговите сътрудници, за методите на работата им в Русия и за клиентите, чийто интереси групата е представлявала на руския пазар.

Веселницкая над три години заедно с американски адвокати и аналитици работи над частно разследване дейността на

Hermitage Capital и Браудер във връзка с инициираното от тях дело срещу нейния клиент — руския бизнесмен Денис Кацив.

Тя разполага със сведения, че именно делото за «Камея», възбудено през 2007 г. от московската милиция, е «изискало от групата на Браудер титанични усилия за преориентирането на всички правоохранителни органи на Русия и Запада около личността на Браудер и «Камея», в резултат на което са били инициирани кражби на три компании от друг клиент на Браудер — «Фонда Ермитаж» и чрез тях са откраднати пари от руския бюджет».

Днес това в Русия е широко известна история, превърнала се в причина за приемането от САЩ на първия санкционен закон срещу Русия, т.нар. «акт Магнитски’.

Настоящият съдебен процес в Тверския съд на Москва е второто дело по отношение на Браудер, което руският съд провежда в задочен режим — в отсъствие на подсъдимите, които се издирват.

Сумата на причинената от тях вреда, според обвинението, е 3.5 млн рубли.

 

Веселницкая привлече вниманието на обществеността след като през лятото в американските СМИ се появи информация, че през юни миналата година Доналд Тръмп-младши в навечерието на изборите в САЩ се е срещал с нея, защото тя уж «имала връзки с Кремъл» и разполагала с информация за кандидата за президент на САЩ Хилъри Клинтън.

Тези публикации предизвикаха възмущението на опонентите на президента на САЩ, които твърдяха, че срещата е доказателство за сговор между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Самият Тръмп-младши заяви, че на срещата не е разбрал нищо интересно за Клинтън.

Интервю на Веселницкая със собственика на News Front Константин Книрик:

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;