Антон Тодоров от ГЕРБ вече не е депутат, парламентът гласува оставката му със 153 гласа «за», 14 — «против», и 11 — «въздържал се».
В началото на седмицата Тодоров депозира заявлението си за прекратяване на пълномощията му като народен представител. Поводът са негови думи в ефира на Нова телевизия към водещия Виктор Николаев и последвалият скандал.
Тома Биков от ГЕРБ декларира, че парламентарната група не приема, че Тодоров или Валери Симеонов са заплашвали журналисти в ефир, защото, по думите му, това, по принцип, се прави скрито, а не пред обществото, в ТВ ефир. Той дори подчерта, че натиск на журналисти оказват собствениците на медиите, които на свой ред биха могли също да бъдат подлагани на натиск. Биков видя компроматна атака, прераснала през последната седмица във война, чиято цел е да свали демократично избраното правителство.
Явлението «Антон Тодоров» разкрива кухнята на ГЕРБ, откриха дебата от БСП. Драгомир Стойнев коментира, че само за седмица Тодоров се е превърнал от изключителна личност с перфектна аналитичност, по описанието на Цветан Цветанов, в нежелан колега, който тежи на ГЕРБ. Представителят на левицата припомни, че преди десетина дни Антон Тодоров е бил кандидат да оглави Комисията по досиетата, а сега подава оставка. Защо, бе, колеги, обърна се той към ГЕРБ, нима Тодоров не громи достатъчно комунистите. По думите на Драгомир Стойнев Антон Тодоров просто е дръпнал рязко маската и всички са видели какво представлява партията на Борисов отвътре — сила, която подрива демокрацията, националното единство, авторитета на институциите. Тодоров е символ как в политиката влизат хора, които я превръщат в «мръсна работа», заяви депутатът и призова колегите си от ГЕРБ да спрат да «разяждат» институциите отвътре.
Върху езика на омразата поставиха акцента от ДПС, мотивирайки защо ще гласуват «за» оставката на Тодоров. Йордан Цонев я определи като навременна и припомни, че Движението вече две години предупреждава за ескалиращия език на омразата, който от трибуната на НС се пренася вече в медиите и обществото. И за пореден път подчерта, че именно заради такъв тон ДПС иска и оставката на Красимир Велчев като председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека.
Цонев добави, че за тях стои въпросът и за Валери Симеонов и неговите изказвания, както и че от Движението още в началото са били против участието на националистите в управлението на страната.
От «Воля» обявиха, че са против оставката на Антон Тодоров, но не заради него самия. Той не е по-лош от Делян Добрев или от Валери Симеонов, каза лидерът на партията Веселин Марешки. Той заяви, че трябва порочните практики в НС и в МС да се разглеждат съвкупно и да бъдат изчистени по най-високите нива на властта, вместо само някой на по-ниско стъпало да «изгърми», БТА

Тагове: ; ; ; ;