Правителството на американския президент Доналд Тръмп представи списък с приоритети в областта на имиграцията, които заплашват да провалят усилията за защита от депортиране на стотици хиляди млади имигранти, много от които незаконно са пристигнали в САЩ като деца, предаде Асошиейтед прес.
Предложенията включват реформиране на американската система за зелени карти, наемане на още 10 000 имиграционни служители и построяване на обещаваната от Тръмп стена по границата с Мексико. Много от тези политики са изрично отхвърляни от демократите.
Правителствени служители обаче заявиха, че президентът ще настоява за тяхното прокарване в замяна на подкрепа за законодателство, което да удължи програмата, защитаваща стотици хиляди млади имигранти от депортиране и позволяваща им да работят законно в САЩ. Тази програма беше въведена при управлението на предишния американски президент Барак Обама.
Тръмп обяви през септември, че спира програмата, но даде на Конгреса срок от шест месеца, за да уреди въпроса по законодателен път.
Правителството също така заяви, че иска да увеличи таксите на граничните пунктове, да улесни депортирането на членовете на банди и непридружаваните деца и да реформира системата за предоставяне на убежище.
Лидерите на демократите в Камарата на представителите и Сената — Нанси Пелоси и Чък Шумър — казаха в съвместно изявление, че списъкът «отива отвъд границите на разумното» и «не представлява никакъв опит за компромис», БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;