Документът определя правото да бъдат привлечени чужденци, сключили договор за военна служба в руската армия, към дейност за подкрепата или възстановяването на международния мир и сигурност или за пресичане на международната терористична дейност извън пределите на Русия.
По-рано горните отношения съвпадаха със закона «За военните задължения и военната служба», според който военнослужещи-чужденци могат да участват в «изпълняването на задачите в условията на военно положение, а също в условията на въоръжени конфликти», извършвайки това в съответствие с общопризнаните принципи и норми на международното право, а също с международните договори и законодателството на Русия.
Чужденците могат да служат в руската армия по договор само като войници, моряци, сержанти и старшини, без да имат право да заемат офицерски длъжности.
За разлика от руснаците, чужденците при постъпване на военна служба не полагат клетва «за вярност към Отечеството», но са задължени «да спазват Конституцията на Русия, строго да изпълняват изискванията на военния устав, заповедите на командирите и началниците, достойно да изпълняват военния си дълг».

В съответствие със законодателството, военни части на Въоръжените сили на Русия, изпращани извън граница за борба с международния тероризъм трябва да са съставени от войници на базата на договори на доброволна основа.

Понастоящем руските военни участват във военни операции в Сирия, но Министерството на отбраната на Русия не е посочвало за наличието на данни за привличането към военни действия за служещи по договор чуждестранни граждани.

News Front

 

Тагове: ; ; ;