Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ с участието на делегати от над 50 държави

Днес бе приета и резолюция за «превръщането на информацията в оръжие», която бе представена от докладчик Джейн Корди от Канада.

Тя посочи, че «за Русия киберсферата е бойно поле». «Интензивността и ресурсите на руската информационна война завариха евро-атлантическата система неподготвена», заяви Корди. «Освен това «Ислямска държава» и други терористични организации използват информационните технологии и комуникации за собствени цели», допълни тя.
Джейн Корди посочи, че за противодействие на тези дейности са предприети много мерки от страна на евро-атлантическата общност. В проекта за резолюция се препоръчва създаване на специална институция, която да отговаря за идентифицирането на атаки за дезинформация и да им противодейства. Според Корди трябва да се инвестира повече и в образоването на гражданите, в развитието на познанията за информационните технологии и за развитие на критично мислене, за да може хората да разпознават фалшивите новини.
Шейсет и третата годишна сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще завърши утре в румънската столица, където пред делегатите ще говорят генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, румънският президент Клаус Йоханис и други.

Тагове: ; ; ; ;