Ръководителят на регионалното правителство в Северен Ирак Нечирван Барзани заяви, че ще направят всичко възможно за нормализиране на отношенията с Турция, предаде турската частна телевизия НТВ.
«Не е лесно да се разплете възелът с Турция, но трябва да положим усилия да върнем отношенията на предишното им равнище», каза премиерът на Иракски Кюрдистан, като увери «Не сме заплаха за никой от своите съседи.»
Нечирван Барзани повтори, че автономният регион, който проведе на 25 септември референдум за независимост, желае да разговаря с Багдад, без да бъдат поставяни предварителни условия. По думите му изнасянето на проблема от Багдад към други държави не е от полза нито на Ирак, нито на другите страни.
«Този проблем е проблем на Ирак», подчерта той.
Над 90 процента от избирателите, участвали в референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, против който категорично застана иракското правителство, се обявиха за отделяне от Ирак.
Турция разглежда референдума като заплаха за националната си сигурност и се опасява, че той ще разпали сепаратистки настроения сред собственото й кюрдско население. Анкара вече заплаши с военни и икономически мерки в отговор на референдума.
Иракски Кюрдистан е неофициалното наименование на Кюрдския автономен район, който има статут на широка автономия в състава на Ирак и е юридически подчинен на конституцията на страната, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;