Американското издание счита, че руските атомни подводници клас «Акула» и до днес «всяват страх» във ВМС на САЩ.

Информационният портал  The National Interest публикува материал на тема провежданата от Русия модернизация на серията многоцелеви атомни подводници от трето поколение от проекта  971 «Щука-Б».

Според експерта Себастиян Роблин, руските подводници, построени още през 1980-те години, които замениха остарелите подводници от проекта  671РТМК «Щука», дори след почти 40 години «вселяват страх» във ВМС на САЩ.

Независимо от това, че проектът, който по кодировката на НАТО получи названието «Акула», е разработен още през 70-те години, авторът е уверен, че използваните от подводниците стелтс-технологии са способни да излъжат съвременната американска апаратура.

Специалното звукоизолиращо покритие на подводниците ги прави практически забележими за сонарите на потенциалния противник.

«Акула» развива скорост 33 възела  (60 км/ч – бел.ред.) и работи на дълбочина 480 метра, което е с 200 м по-дълбоко от съвременните американски подводници клас  Los Angeles (пределната дълбочина на «Щука-Б» е 600 м, а при американските подводници -450 м).

Независимо от това, най-голяма тревога в американския флот предизвиква именно фактът, че «Акула» не се забеляза от сонарите, отбелязва Роблин.

Според експерта, ВМФ на Русия има на въоръжение 11 подводници от този клас, при това четири от тях са подложени на дълбока модернизация в кораборемонтния завод «Звездичка», в резултат на което подводниците ще бъдат усъвършенствани до 4-то поколение.

Роблин е убеден, че руският флот в близкото десетилетие ще продължи тяхната експлоатация.

По такъв начин «акустичните характеристики на «Акулите» и в бъдеще ще представляват сериозен проблем за западните специалисти по отбраната от подводници».

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ;