Саудитска Арабия и Русия работят за сближаване на позициите си за сирийския конфликт и се обявяват за мирното му уреждане и продължаване на вътрешнополитическия диалог. Това заяви саудитският министър на външните работи Адел Джубейр, цитиран от ТАСС.
«Ние (Саудитска Арабия и Русия) сме за запазване суверенитета на Сирия. Вярваме в световния ред и върховенството на закона, работим в много посоки и ще продължим да го правим и занапред», каза Джубейр в излъчено вчера интервю за руския телевизионен канал «Росия 24».
Той заяви, че Русия играе важна роля в Близкия изток, както и че позициите на Москва и Рияд напълно съвпадат по въпроса за Палестина, както и за подкрепата им за йеменското правителство.
Министърът е в Русия в състава на делегация на Саудитска Арабия начело с нейния крал Салман.
В интервюто Джубейр също така изрази мнение, че скоро международните санкции срещу Русия ще бъдат отменени. Той каза това в отговор на въпрос за двустранното сътрудничество при евентуално затягане на санкциите срещу Москва.
Джубейр заяви и че развитието на отношенията с Русия не застрашава партньорството на страната му със САЩ.
Неговият колега в Обединените арабски емирства Ануар Гаргаш окачестви визитата на крал Салман в Москва като успех за всички арабски държави. В публикация в Туитър той заяви също, че дипломатическата активност на Рияд уравновесява влиянието на отделните съседни страни в арабския свят, БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;